polskapodloga.pl

logo

Drewniana podłoga w kuchni — pytania i odpowiedzi

Podłoga drewniana jest chętnie wybierana do mieszkań i domów. Jest nie tylko estetyczna, ale również pasuje znakomicie do wnętrz o różnych aranżacjach. Z kolei wybór kolorystyczny desek, z których powstaje parkiet drewniany, podobnie jak rodzajów drewna, jest imponujący. 

Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie: czy drewniana podłoga sprawdzi się w kuchni? A jeśli tak, na co należy zwrócić szczególną uwagę po podjęciu decyzji, że w kuchni ułożony zostanie parkiet drewniany? I jak o niego dbać? W tym artykule odpowiemy na najczęściej pojawiające się pytania odnośnie wykorzystania parkietu drewnianego w kuchni, rozwiewając tym samym wątpliwości osób, które nie do końca są przekonane do tego rozwiązania.1.

Zaufajmy ekspertom od podłóg drewnianych

Lata doświadczeń i realizacja zleceń dla klientów w zakresie kładzenia parkietów drewnianych sprawiają, że o drewnie wiemy wszystko. Dziś odpowiemy na te pytania, które najczęściej nurtują osoby zainteresowane parkietem drewnianym w kuchni.

1. Czy drewniana podłoga nadaje się do kuchni?

Jak najbardziej. Drewniany parkiet znakomicie prezentuje się w dowolnym wnętrzu, a kuchnia nie jest wyjątkiem. Rzeczywiście jest to pomieszczenie narażone na częste zabrudzenia wynikające z przygotowywania posiłków, a także na wysokie temperatury (jeśli w użyciu często jest piekarnik, znajdujący się tuż przy podłodze) oraz na inne czynniki mogące wpływać na stan parkietu. Wystarczy jednak wiedzieć jakie deski wybrać, by kuchenny parkiet drewniany na długie lata zachował piękny wygląd.

2. Jakie gatunki drewna są najlepsze do podłogi kuchennej?

To niezwykle istotna kwestia, której pominięcie może sprawić, że drewniana podłoga w kuchni szybciej się zniszczy. Najważniejsze zatem, by wybrać podłogę laminowaną. Jest idealnym wyborem do kuchni, ale również do innych pomieszczeń, w których podłoga narażona jest na częsty kontakt z wodą. A rodzaj drewna? W kuchni najczęściej kładzie się parkiety (laminowane!) z desek z twardego drewna, takiego jak dąb, klon czy jesion. Zalaminowane i twarde drewno znakomicie zniesie warunki panujące w kuchni.

3. Jak dbać o drewnianą podłogę w kuchni?

Pielęgnacja drewnianej podłogi jest kluczowa, dla zachowania estetycznego wyglądu na długie lata. Aby tak się stało, konieczne jest stosowanie się do kilku zasad. Podstawą jest regularne odkurzanie podłogi oraz korzystanie ze środków przeznaczonych do czyszczenia drewna. Innego rodzaju chemikalia dostępne w sklepach, mogą uszkodzić zarówno samą podłogę, jak i negatywnie wpłynąć na jej warstwę ochronną. Fakt, że zalaminowana podłoga jest znakomitym rozwiązaniem i nie wymaga dodatkowej impregnacji, nie oznacza, że nie da się jej uszkodzić. Zawsze lepszym rozwiązaniem jest postępowanie zgodnie z zaleceniami producenta.

4. Czy drewniana podłoga w kuchni jest odporna na plamy i zarysowania?

Przy właściwej pielęgnacji — tak. Zarysowania powstają najczęściej wskutek pozostawiania na podłodze wniesionego na butach czy kapciach piasku lub drobnych kamyków. Dlatego tak istotne jest regularne odkurzanie, które za każdym razem usunie z podłogi wszystkie zanieczyszczenia.

Laminowana podłoga jest również odporna na plamy. Warto jednak pamiętać o tym, aby rozlany olej czy sos, usunąć z podłogi jak najszybciej. I jednocześnie — delikatnie. Szorowanie podłogi ostrymi przedmiotami może ją zarysować. Lepiej zatem sięgnąć po preparat przeznaczony do czyszczenia drewna lub posłużyć się nawet delikatnym detergentem do mycia naczyń. Usunięcie plamy za pomocą tych środków jest szybkie i nie wymaga wysiłku.

5. Do jakich wnętrz pasuje drewniana podłoga w kuchni?

Tak naprawdę parkiet drewniany doskonale sprawdzi się w każdej aranżacji wnętrza. Podłoga drewniana w kuchni wpisze się zarówno w styl skandynawski, rustykalny, minimalistyczny jak i nowoczesny. Kluczową kwestią jest dobór koloru desek tak, by wpisywał się on w dany styl aranżacyjny. Co równie istotne — jeśli w całym mieszkaniu położone są podłogi z drewna, wykorzystanie go również w kuchni sprawi, że wnętrze będzie wyglądało spójnie.

Drewniana podłoga w kuchni — warto?

Zdecydowanie tak. Parkiet drewniany sprawdzi się w trudnych warunkach panujących w kuchni, rozświetli jej wnętrze i będzie się po prostu znakomicie prezentować. Jedyne, o czym należy pamiętać, to stosowanie się do zaleceń producenta i fachowca, który montuje podłogę w domu. Nasze parkiety oraz laminowane panele drewniane znakomicie zdadzą egzamin w kuchni, a w razie jakichkolwiek wątpliwości, zawsze jesteśmy gotowi pomóc. Gwarancją zachowania piękna drewnianej podłogi kuchennej, jest przede wszystkim jej dbanie o jej czystość. To chyba niewiele w zamian za korzyści, jakie daje piękny drewniany parkiet kuchenny.

Korzystając z tej strony zgadasz się na wykorzystywanie i przetwarzanie danych w postaci ciasteczek. Więcej informacji na temat przetwarzanych danych znajdziesz w regulaminie i polityce prywatności oraz obowiązku informacyjnym RODO.